Aqua Nor 2021 | Oppdrett er fremtiden | A10. SHM
930
page-template-default,page,page-id-930,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Foto: Moelven

Skreddersydd utstyr for røffe forhold

SHM Solutions har levert utstyr til 70 ulike fartøy til oppdrettsnæringen siden 2014. Nå ser de en tydelig trend.

SHM Solutions har levert utstyr til 70 ulike fartøy til oppdrettsnæringen siden 2014. Nå ser de en tydelig trend.

 

Med sin spesialkompetanse fra offshore kom SHM Solutions inn i oppdrettsbransjen med spesialkompetanse på mange felt. Det være seg hydraulikk eller kontrollsystemer, håndteringsutstyr til servicenæringen eller dekksutstyr som styres og overvåkes i et integrert kontrollsystem med styring fra bro, dekk og mobile radiostyringer.

 

Viktig erfaring

−Denne bakgrunnen gav oss et fortrinn i møte med havbruksnæringen, sier Yngve Myklebust, daglig leder i SHM Solutions.

−Våre dyktige ingeniører tar utfordringen med å konstruere spesialløsninger for det enkelte fartøy eller verksted. Det være seg marine kraner, vinsjer, løfteinnretninger eller håndteringsutstyr. Det har vært mye å hente på utvikling av eksisterende hydrauliske løsninger, og vi har eksempelvis utviklet en hydraulisk vinsj med ekstreme løsninger. Den benytter samme patenterte løsning som for elektrisk vinsj, sier Myklebust, og legger til:

− Etter hvert som anleggene har økt i størrelse, har kundene utfordret oss på nye områder. Større fartøy skaper behov for kraftigere utstyr.

 

Grønnere og sikrere hverdag

Dermed er han over på produktutvikling som foregår fortløpende i tett dialog med kundene. Også SHM Solutions ser en tydelig dreining mot elektrifisering og har i det siste året rukket å levere omlag 35 mindre og mellomstore elektriske vinsjer.

−Et eksempel på dette er et av hovedverktøyene om bord, en helelektrisk ankerhåndterings- og slepevinsj, sier Myklebust.

− Den er utviklet hos oss, og med elektrisk drift på en slik vinsj vil både oppdretteren og rederiet spare enorme mengder drivstoff. Dette avspeiler seg i sterkt reduserte utslipp til miljøet. I tillegg vil den kunne fungere som en dynamo, og faktisk generere strøm tilbake til båten.
Selskapet har i tillegg utviklet en patentert løsning for hvordan en slik vinsj skal opereres ekstra hurtig, og samtidig skånsomt for elektromotorene og girene.

 

Elektrifisering – det alle ser til

−Vi vet at tid er penger, så med vår løsning vil mannskapet ha en sikrere og mer effektiv hverdag om bord, sier Myklebust, som opplever det svært givende å kunne bidra med problemløsende innovasjon ut mot en bransje i stadig endring.

− I disse dager er det dette alle ser til: Elektrifisering og fartøy som er optimaliserte for lavere forbruk og kortere gangtid. Vi snakker om en framoverlent bransje, og endringen som har skjedd i løpet av de årene vi har vært i bransjen, kan kort oppsummeres slik: Vi er blitt grønnere.

Ser til Norge

For SHM Solutions er det et være eller ikke være å introdusere og utvikle infrastrukturen i oppdrettsbransjen.

−Alle land ser til Norge. Vi er først i løypa gjennom utviklingskonsesjonene, og det er mye nytenking rundt om. For oss handler det om å være en del av det operasjonelle, tett på kunden. Vi kommer inn når arbeidsoperasjoner skal løses, om det er løfting, forankring, sleping eller rengjøring. Vi opplever en driv i markedet som utfordrer alle aktører, avslutter Yngve Myklebust.