Aqua Nor 2021 | Oppdrett er fremtiden | A07. Siemens
929
page-template-default,page,page-id-929,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Havfarmen Jostein Albert på slep.

Elektrifisering av oppdrettsnæringen

Siemens Energy i front

Havbruksnæringen har stort potensial for elektrifisering og digitalisering, både på fartøy- og anleggssiden. Siemens Energy er ledende på dette feltet, og har allerede levert flere fartøyer og løsninger til næringen, sier Ketil Aagesen, Head of Sales i Siemens Energy Offshore Marine Center.

Siemens Energy utvikler og produserer løsninger til oppdrettsnæringen innen blant annet hybridelektriske fremdriftsystemer, og automasjons- og kraftanleggssystemer. Det inkluderer arbeidsbåter, brønnbåter, alle typer fiskefartøy, i tillegg til landstrøm for oppdrettsanlegg og høyeffekt ladesystemer for fartøy, forteller Aagesen.

 

Markedsledende batterisikkerhet

I Trondheim har Siemens Energy etablert egen robotfabrikk for batterimoduler, kalt BlueVault. Dette er væskekjølte litiumbatterisystemer bygget med markedsledende sikkerhet for øye.

– Siemens Energy har mange års erfaring med væskekjølte omformersystemer og har benyttet denne kompetansen til å utvikle systemer som sikrer lang levetid og høy sikkerhet for batteriene. I tillegg har vi brukt vår mangeårige erfaring med kraftsystemer til å skape et energilagringssystem med svært høy grad av elektrisk sikkerhet, understreker Aagesen.

BlueVault er også videreutviklet gjennom en kompakt tilleggsløsning tilpasset BlueDrive Eco for de minste skipene.

– Elektrifisering er nødvendig for å redusere næringens karbonfotavtrykk. Med løsninger fra Siemens Energy Norge kan alle nyttiggjøre seg ren energi fra

norsk kraftproduksjon. Teknologien er nå kommet så langt at det finnes gode løsninger for de aller fleste formål. Vi er dedikert til å levere topp kvalitet til havbruksnæringen, sier Aagesen.

 

Lang erfaring

Aagesen peker på flere referanser som understøtter dette.

– Blant annet er det vi som leverte Norges første elektriske sjark, «Karoline», og den første helelektriske arbeidsbåten for oppdrett, «Elfrida», forteller Aagesen.

– Nyere prosjekter inkluderer hybridelektrisk fremdriftssystem og energilagring til «Årets skip 2020» «Ro Vision» samt kraft, automasjon og landstrømforsyning til Nordlaks’ havfarm «Jostein Albert». Vi har lang erfaring med elektrifisering til havs, og trekker blant annet på omfattende involvering i petroleumsnæringen, sier han.

 

Tilbyr et rimelig alternativ for enklere anlegg

Siemens Energy Norge har levert elektriske fremdriftssystemer siden midten av 90-tallet, og har vært med på den rivende utviklingen siden den gang.

– Vi har flyttet oss fra tradisjonelle vekselstrømsystemer til det topp moderne, høyeffektive og drivstoffbesparende DC fordelingssystemet BlueDrive Plus C. Nytt er at Siemens Energy har utviklet en «lillebror» til BlueDrive PlusC, kalt BlueDrive Eco, med lavere ytelse og kompleksitet for mindre anlegg, sier Aagesen.

– Det gjør at anlegg i alle størrelser kan dra fordelene av elektrifisering.

Elektrifisering er nødvendig for å redusere næringens karbonfotavtrykk.
Ketil Aagesen