Aqua Nor 2021 | Oppdrett er fremtiden | A19. Marineholmen
1916
page-template-default,page,page-id-1916,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

I sentrum av framtidsrettet forskning

Med oppdrett i lukket, landbasert anlegg vil produksjonen etterlate seg betydelig mindre miljøavtrykk.

I sentrum av Bergen finner vi Marineholmen RASLab AS som eies av Bergen universitet, ILAB (Stiftelsen Industrialaboriet), NORCE og Marineholmen Forskningspark. Her finnes et topp moderne anlegg, tilrettelagt for forskning tilknyttet landbasert oppdrett.

 

Uante muligheter innen bærekraft
−Når teknologien tilrettelegges for resirkulering av energi, det være seg vann eller andre ressurser, snakker vi om produksjon med et helt annet potensial for bærekraftig drift.

Det sier CEO, Mark Powell, forsker med doktorgrad i fiskefysiologi, og med 25 års internasjonal erfaring fra akvakultur, produksjonsteknologi og fiskehelse. Med sin bakgrunn fra flere verdensledende oppdrettsnasjoner, bidrar han med sin kompetanse inn i forskning på området. RASLab-teamet består av en kombinasjon av vitenskapelige og tekniske ferdigheter med hovedfokus på RAS, fiskevelferd og innovasjon. RASLab tilbyr også muligheter for utdanning og opplæring i RSA, deltakelse i UiB-kurs samt Fagskolen på Vestlandet – utvikling av kompetanse for morgendagen.

 

Stor tro på landbasert drift
−Forsknings- og utviklingsarbeid har stor betydning for fremtiden i den akvakulturelle industrien, og RASLab ble bygget for å drive innovasjon i sektoren, som en hjørnestein i Ocean Innovation Norwegian Catapult, sier Powell. Han stor tro på produksjon i landbaserte anlegg.
− Vi vil derfor bidra til å teste ut ny teknologi slik at norsk oppdrettsnæring kan komme nærmere bærekraftig produksjon, og lykkes bedre, sier Mark Powell.
Hos RASLab får blant annet oppdrettere, utstyrs – og fôrleverandører tilgang til utstyr som kan bidra til gode prosesser for å finne svar på næringens utfordringer.

 

Avansert systemkontroll
Ved hjelp av 12 selvstendige NanoRAS-moduler bygget av Alpha Aqua i Danmark, bruker RASLab den mest avanserte teknologien innen systemkontroll og drift. Dette gir et unikt anlegg for kontraktert forskning og innovasjon.
− Vi er svært stolte leverandører av markedets mest avanserte Research RAS system, og har hatt stor glede av samarbeidet med teknikere og biologer ved ILAB, for å tilpasse ALPHA NanoRAS® -systemene våre til deres bruk og kvalitetskrav, sier administrerende direktør i Alpha Aqua Danmark, Johan H. Højgaard.

Mange av elementene i NanoRAS er tilpasset for bruk i RASLab, og det pågår en kontinuerlig utvikling av styringssystemer og teknologi.
– Dette gjør RASLab, det mest avanserte RAS-testanlegget i Norge, perfekt for å innovere fremtiden for havbruk, avslutter Mark Powell.