Aqua Nor 2021 | Oppdrett er fremtiden | A06. Acapo
1350
page-template-default,page,page-id-1350,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Trond Øvsttun, European Patent Attorney og Partner i Acapo AS.

Hvordan sikre egne verdier uten å gjøre inngrep i andres patenter?

– Det å gjøre seg kjent med patentlandskapet rundt en oppfinnelse eller teknologi kan være avgjørende for å sikre bedriftens utøvelsesrett og unngå erstatningsansvar, sier Trond Øvsttun, European Patent Attorney og Partner i Acapo AS.

Freedom to operate (FTO), eller frihet til å utøve oppfinnelsen er uttrykk som brukes for kartleggingsundersøkelser knyttet til patenterte løsninger innen et teknologiområde. Men mens mange forbinder patent med det å beskytte egen teknologi, kan det være vel så viktig å forvisse seg om at ikke andre innehar rettighetene til den teknologien du har utviklet og eventuelt benytter i virksomheten, mener Øvsttun.

– Patentlovgivningen kan være brutal, og det er brukerens objektive ansvar å forvisse seg om at han eller hun ikke bryter med andres rettigheter, sier Øvsttun.

– Det holder ikke å si at man ikke kjente til patentet. Den tekniske utviklingen innen oppdretts- og havbruksnæringen gjør at stadig nye metoder og teknologier er i bruk, og ved å gjennomføre en grundig forundersøkelse, kan man oppnå tre ting samtidig, nemlig å avdekke om man har frihet til å bruke oppfinnelsen og finne ut om det er mulig å ta ut patent på løsningen. For det tredje kan man tilegne seg mye lærdom ved å sette seg inn i eksisterende patenter og patentsøknader, sier han.

– Den som kommer i skade for å bruke patentert teknologi uten tillatelse, kan ende opp med store erstatningskrav, så det er vel verdt å sikre seg for å unngå dette, legger han til. Erstatningen kan eksempelvis utmåles slik at man må legge fra seg hele fortjenesten man har hatt ved inngrepet.

 

Patent er lik enerett

Om løsningen viser seg patenterbar, er neste skritt å beskytte egen teknologi. Et patent gir eieren en enerett til et produkt eller en teknologi. Innenfor havbruksnæringen er patentering like viktig og relevant som i alle andre industrier der løsninger og produkter utvikles. Innen fiskeri og havbruk, som stadig blir en sterkere og mer fremtidsrettet næring, patenteres alt fra styringsutstyr innen elektronikk til merdteknologi og fiskefôr. Konkurransen er hard.

– Havbruksnæringen rommer ikke bare merdteknologi, men mye annet som er knyttet til oppdrett.

Spesielt mye fokus er for tiden på bekjempelse av lakselus, lukkede merder, bærekraftig produksjon og offshoreteknologi. Om du velger å ikke patentere, er det i praksis fritt frem for andre å kopiere deg. På samme måte som vi forsikrer bilen vår, huset vårt og helsen vår, er det veldig viktig å beskytte din innovative innsats og de verdiene du skaper, sier Øvsttun.

 

Et bredt spekter av tjenester

Acapo er et av Norges ledende rådgivingsselskaper som hjelper sine kunder blant annet med beskyttelsesstrategier, utarbeidelse av patentsøknader og sikring av handlingsrom. I tillegg tilbyr bedriften juridisk rådgivning og vedlikehold og håndheving av andre immaterielle verdier som design, varemerke og opphavsrett.

– I Acapo har vi drevet med patentrett siden 1924, og i dag har vi kontorer i Bergen, Fredrikstad, Oslo og Trondheim, forteller Øvsttun.

– Flere av våre kunder har vært hos Acapo helt siden Acapo siden 1930-årene, og det viser at langsiktig partnerskap på patent og immaterielle verdier er viktig. Vi legger vekt på å følge våre kunder tett, fordi det gjør oss i stand til å yte enda bedre service, legger han til.

– I et marked der patentinngrep kan koste bedriften millioner av kroner i tillegg til tapte utviklingskostnader, er det en beskjeden investering som skal til for å sikre seg. Vi har lang erfaring med både store og mindre aktører innenfor oppdrett og havbruk, og er rede til å bistå.

Havbruksnæringen rommer ikke bare merdteknologi, men mye annet som er knyttet til oppdrett.