Aqua Nor 2021 | Oppdrett er fremtiden | A02. Baader
1348
page-template-default,page,page-id-1348,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

På lag med teknologien

Avansert sensorikk og kunstig intelligens, sporing og matsikkerhet. Produktutvikling og driftssikkerhet. For Baader handler det om økt verdiskaping og bærekraftig helhetstenking – fra hav til bord.

I 102 år har Baader levert produksjonsutstyr til fiskeindustrien langs kysten vår. I like mange år har denne viktige næringen satt dype spor i norsk økonomi, så vel som i norsk kulturhistorie. Og historien slutter ikke der. Nye anlegg med tekniske finesser det ikke var mulig å forestille seg for bare noen år siden, vokser frem i små kystsamfunn. Verdiskapingen har en rekkevidde langt ut over lokalsamfunnene.

 

Leverer hele prosesslinjer

−For oss er det stort å få være med på denne rivende utviklingen, sier salgsleder Kjell A. Lind-Olsen i Baader Norge AS. Han har nylig besøkt det nye anlegget til Sinkaberg Hansen i Rørvik, der testkjøringen er i gang. Baader Norge har levert hele prosesslinjen. Etter nyåpning vil anlegget ha kapasitet til svimlende 100 000 tonn laks i året, nok til å fylle 17 trailere med laks – hver dag. Med helintegrerte løsninger for sløyehall, pakkeri og filethall, føler han seg trygg på at Baader nok en gang har levert med kvalitet, effektivitet og driftssikkerhet for øye.

 

Presise robotløsninger

Det 17  000 kvadratmeter store lakseslakteriet i Rørvik baserer seg på presise robotløsninger, avansert sensorikk, enorme datastrømmer og kunstig intelligens.

– Baader Stun & Bleed-system har «Swim in», fra brønnbåt eller ventemerd.Selvmating via SpeedFeed i sløyehallen og automatisk uttak til filitering og pakking, er andre finesser som skal sørge for sikker og effektiv prosess fra levende fisk til uttransport, sier Lind-Olsen.

Fra fisken svømmer inn i fabrikken til den ligger nedkjølt, vil det med best mulig flyt ta under to timer.

– Vi bidrar til digitalisering av hele produksjonsprosessen. I dette ligger også en produksjonslinje for filet som vil bidra til lokal sysselsetting. Lind- Olsen forteller om en sløyemaskin som har en kapasitet på 25 fisk i minuttet. Med seks slike vil produksjonskapasiteten kunne komme opp mot 40 – 50 kasser i minuttet, eller tett innpå to paller.

 

Fusjonerer med Skagienn-3X

I disse dager er Baader i en fusjonsprosess med islandske Skagienn-3X, der Baader nå er største aksjonær.

– Med dette grepet vil vi øke bredden på hva vi kan tilby i en kontrakt. Med færre leverandører vil våre kunder kunne få større deler av prosesseringsbiten på ett papir. Skagienn-3X og Baader har i stor grad utfyllende portefølje, og Skaginn -3X er store på kjøling og logistikk. På Island har vi sett et tettere samspill mellom landindustri og flåte, og med dette gjør vi en dreining i retning av mer komplette leveranser, sier Lind Olsen. Han ser store muligheter i en sammenslåing av de to selskapenes utviklingsmiljøer.

 

Nye tekniske løsninger

Selskapet hviler på ingen måte på sine laurbær. Foto, sensor og digitalisering er i en kontinuerlig utviklingsprosess, og bidrar til det markedet etterspør: Dyrevelferd, sporbarhet, historikk og bærekraft.  For Baader er verdiskaping mer enn effektiv produksjon og et sluttprodukt som treffer markedet.

– Mulighetene er mange. Vi jobber kontinuerlig for tekniske løsninger tilpasset trendene i markedet. Eksempler på dette er økt foredlingsgrad av biprodukter, noe som bidrar til å redusere fraktbehov og minsket miljøavtrykk. Sporbarhet, med mulighet for å følge fisken på individnivå ut i markedet, er et annet satsingsområde. Teknikken åpner mange muligheter, og denne reisen har så vidt begynt, avslutter Kjell A. Lind Olsen.

Her er et bilde fra sløyehallen som kan handtere 150 fisk / min ved hjelp av Baaders SpeedFeed-løsning og BAADER 144 sløyemaskiner i samspill.

Dette er Baader

  • Verdensledende produsent av prosessløsninger til næringsmiddelindustrien
  • Familieselskap med 102-årig historie med hovedkontor i Lübeck
  • Tilstedeværelse i 100 land på seks kontinenter
  • Baader Norge AS har hovedkontor i Ålesund
  • Service-sentre og avdelinger i 70 land sikrer meget høy tilgjengelighet på reservedeler og oppetid for anleggene