– Betalingsvilligheten for trygg mat er økende. Folk flest er i økende grad opptatt av opphavet til det de spiser. Sporbarhet er derfor ikke bare forutsetningen for trygg mat, det er også nøkkelen til å vinne forbrukernes tillit, sier Trond A. Henriksen, leder for FoodTrust Atea Group.
Matsvindel er et globalt problem og koster over 40 milliarder US dollar – per år. Det jukses med opprinnelse, innhold, merkevare, og bærekraft. Derfor tilbyr Norwegian Seafood Trust (NST) sammen med teknologiselskapene Atea og IBM en sporingstjeneste som følger hele verdikjeden til fisken.
– Markedet der ute er i stadig større grad opptatt av ren og miljøvennlig laks. Derfor er det økte forventninger der ute til at man kan dokumentere bærekraften i produksjonen. Det at dette nå er mulig vil styrke merkevaren og omdømme til norsk laks, sier Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.
Atea er leverandør og driftspartner i den tekniske løsningen.
− Næringen er sikret den aller beste leverandøren i markedet til å bistå. Med Atea på laget tilbyr vi et sammensatt team av eksperter og teknologer med lang fartstid fra bransjen, sier Myran. Hun er helt klar på at samarbeidet mellom NST, Atea og IBM vil gi produsentene av norsk sjømat et fortrinn i markedet.
− Vi utnytter hverandres ekspertise, og bidrar til økt verdiskaping. Til sist handler det om konkurransekraft for norsk sjømatnæring, sier Marte L. Myran, markedssjef i Norwegian Seafood Trust AS.
Koronaåret har vært den store testen, også for Sjømatbedriftene. Men dørene til 150 ulike markeder er fortsatt åpne.
– I det store bildet har sjømatnæringen klart seg bra. Fjoråret var tross alt historiens nest beste sjømatår, målt i eksportverdi. Det sier Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.
Kraftig vekst
Eriksson representerer en organisasjon i kraftig vekst. På fire år har de doblet medlemsmassen, og etablert seg som en betydelig aktør for næringen.
– Vi representerer både fiskeindustri, trålrederi, foredlingsbedrifter, oppdrettere, eksportører og sjømathandlere, med andre ord alle ledd i sjømatnæringen, sier Eriksson.
Næringspolitisk stemme
– Vår ambisjon er å være en ledende premissleverandør når det gjelder rammevilkår for våre medlemmer. Det at vi bidro sterkt til å få på plass en god kredittforsikringsordning, var avgjørende for å skape trygghet for bedriftene, samt sikre at handelen ble oppretthold i størst mulig grad, sier Eriksson.
Bransjefellesskap
Sjømatbedriftene har tatt mål av seg til å være den foretrukne næringsorganisasjonen for norskeide sjømatbedrifter, med lokal tradisjon og forankring.
– For oss er det viktig å være i takt med medlemmene, og arbeide for økt verdiskapning i alle ledd. Skal vi lykkes, må vi være i forkant av trendene, og i tillegg kunne tilby våre medlemmer et kompetent bransjefellesskap, samt god hjelp og bistand innen både faglige spørsmål, politikk, juridisk veiledning og rådgivning, avslutter Robert Eriksson.
Næringen er sikret den aller beste leverandøren i markedet til å bistå.